Waar houdt motiveren op en begint prestatiedruk?

Waar houdt motiveren op en begint prestatiedruk?

Als ouder wil je natuurlijk dat je kind later goed terecht komt, met leuk werk en een salaris waar je kind goed van kan leven. Daarom probeer je als ouder je kind te motiveren om zijn of haar best te doen op school en thuis goed huiswerk te maken. En ondanks dat dat natuurlijk erg belangrijk is, zien we ook dat de druk op kinderen toeneemt. Daardoor krijgen sommige kinderen, soms al op jonge leeftijd, last van prestatiedruk. Hoe je prestatiedruk herkent en wat je eraan kunt doen, lees je in dit artikel. 
 

Prestatiedruk herkennen

Het herkennen van prestatiedruk is heel moeilijk. Soms weten kinderen zelf niet dat ze er last van hebben. Toch kunnen ogenschijnlijk onbelangrijke klachten ermee te maken hebben. Eet je kind bijvoorbeeld moeilijk? Slaapt hij of zij slecht? Of heeft hij of zij vaak last van buikpijn? Het kan allemaal te maken hebben met prestatiedruk. 

Als je vermoed dat je kind last heeft van prestatiedruk, is het goed om eerst eens na te gaan waar mogelijke prestatiedruk vandaan zou kunnen komen. Heeft je kind veel hobby’s en daardoor een (te) druk leven? Of leg je als ouder eigenlijk de lat misschien te hoog? Praat hierover met je kind, en geef hem of haar ruimte en veiligheid om eerlijk te zijn. Probeer vooral te luisteren. Het kan zijn dat jij als ouder dingen onbewust of goedbedoeld doet of zegt, die de prestatiedruk verhogen. 
 

Wat te doen met prestatiedruk? 

Het klinkt misschien gemakkelijk: wanneer de prestatiedruk te hoog is, moet je die verlagen. Maar hoe doe je dat? Het belangrijkste is echt om te praten met je kind. Niet alleen ouders, maar ook onze maatschappij, verwacht steeds meer van kinderen. Zo waren er nog nooit zoveel toetsmomenten als nu. Vertel je kind dat je hoe dan ook van hem of haar houdt, dat alles goed komt en hij of zij best eens rustig aan mag doen. Plan samen een lekkere luie zondag of ga ‘s avonds een klein rondje wandelen en klets over de dag. Het kan ook verstandig zijn om de school op de hoogte te brengen van de ontwikkelingen. Zo kan ook de juf of meester rekening houden met de prestatiedruk die je kind ervaart. 
 

Meer informatie vind je hier

Het kan verstandig zijn om met je huisarts te praten over de prestatiedruk die je kind ervaart. Ook de GGD biedt informatie over dit onderwerp.