Geef kinderen de ruimte
Samen naar school, samen spelen, samen eten en samen op stap. Jonge kinderen doen vrijwel alles samen of onder toezicht van volwassenen. Logisch want ze zijn te jong om gevaarlijke situatie te herkennen en te voorkomen. Maar ook jonge kinderen hebben af en toe behoefte om alleen te zijn en zelfstandig te spelen zonder bemoeienis van anderen. Hoe geef je ze die ruimte zonder dat hun veiligheid in gevaar komt?
Even niet sociaal
Bijna elke volwassene kent het gevoel; je bent de hele dag druk geweest, hebt vergaderingen gehad, met klanten gesproken, vrienden gezien en bent nog even naar een verjaardag bij de buren gegaan. Wanneer je thuis bent, heb je helemaal geen zin meer om nog sociaal te doen en naar anderen te luisteren. Je wil lekker even alleen zijn.
Hoewel de sociale contacten van kinderen vaak minder intensief zijn, komen veel prikkels wel weer sterker bij hen binnen. Net als jij zijn zij aan het einde van de dag dus ook moe. Als ouder van een peuter of kleuter merk je dat je kind sneller huilt, dreint of boos wordt. Het is een signaal dat je kind ‘vol’ zit. Dit is dus geen goed moment om nog van alles van ze te verwachten maar ze juist om ze een beetje ruimte te geven om alleen te zijn.
‘Alleen zijn’ moet je leren
Natuurlijk kan (en wil) een kind van een jaar of 4 nog niet lang alleen zijn. Het is te gevaarlijk of ze vinden het zelf eng. Maar leren om alleen te zijn, is wel heel belangrijk voor hun ontwikkeling. Per slot van rekening zullen ze later als volwassene ook af en toe alleen moeten zijn en dan is het fijn als ze zich daar zeker en prettig bij voelen.
Even geen scherm
Alleen zijn en spelen is dus iets wat kinderen kunnen leren. Aan jou de taak om te zorgen dat ze dit op een veilige manier leren. Dus wanneer je merkt dat je peuter even wat minder prikkels nodig heeft, kun je hem helpen door een makkelijke, ontspannende activiteit aan te bieden. Wat voor activiteit dat is, hangt een beetje af van je kind maar probeer iets te kiezen zonder scherm. Hoewel je kind achter een scherm technisch gezien wel alleen is, krijgt het nog steeds veel prikkels binnen en is het niet in het hier en nu. Tekenen of kleuren, een eenvoudige puzzel maken of plaatjes kijken in een boek zijn voorbeelden van ontspannende prikkelarme activiteiten. Kies sowieso een bezigheid die ze zelfstandig kunnen doen zonder dat er toezicht van een volwassene nodig is.
Lekker stil
Zet je kind voor deze activiteiten niet vlak naast je op de bank maar laat hem aan tafel zitten met zijn rug naar de rest van de kamer. Zo wordt je kind niet afgeleid door jou of andere mensen in de kamer en kan het helemaal opgaan in zijn bezigheid. Zet geen televisie of radio aan en neem zelf geen initiatief om tegen je kind te praten. Laat het lekker stil zijn.
Wanneer je kind uit zichzelf tegen jou praat, kun je natuurlijk wel even reageren, maar ga niet direct een heel gesprek aan. Geef je kind de mogelijkheid weer terug te keren naar zijn eigen wereldje.
Voor de meeste peuters en kleuters zal het vaak na een half uurtje wel weer mooi zijn geweest en willen ze weer wat gezelschap. Geef je kind dan vooral een compliment voor de tijd dat hij zelf heeft gespeeld.