Buiten spelen

De meeste kinderen vinden het heerlijk om buiten te spelen. Het is natuurlijk ook heel gezond om buiten te rennen, te klimmen en allerlei nieuwe dingen te ontdekken. Buiten spelen, in de tuin, in het park of op de speelplaats, is goed voor de ontwikkeling van je kind.

Buiten spelen

Gezond en goed voor ontwikkeling

Buiten spelen helpt om overgewicht te voorkomen. Het is goed voor de motorische ontwikkeling van je kind. En je peuter krijgt sociale vaardigheden door met andere kinderen buiten te spelen.

Veilig de wereld ontdekken

Voor kinderen is het heerlijk om de wereld al spelend te ontdekken, maar jonge kinderen kunnen gevaar nog niet goed inschatten. Als ouder mag je je peuter daarom niet uit het oog verliezen. Een vertrouwde en besloten omgeving is de ideale speelplek voor je peuter.
Laat je kind het liefst iedere dag buiten spelen. Let daarbij wel op veiligheid.

Spelen in eigen tuin

Heb je een tuin, zorg er dan voor dat je peuter niet zelfstandig de tuin uit kan; zorg voor een goed afsluitbaar hek. Let extra goed op als je in de buurt van water of een drukke weg woont.Heb je een vijver? Scherm die dan af met een hek of plaats een rooster over de vijver. Je kunt er ook tijdelijk een zandbak van maken.
Leer je kind ook dat je niet zomaar van planten mag eten. Check of je geen giftige planten in de tuin hebt staan. Bijvoorbeeld op Wikipedia.nl.
Bij mooi weer is het leuk om je kind in een zwembadje te laten spelen. Bovendien is het goed om je kind al jong te laten wennen aan water. Houd je kind wel altijd goed in de gaten, want kleine kinderen kunnen al in een klein laagje water verdrinken. Laat je kind nooit alleen in het zwembadje, ook niet met een oudere broer of zus.

Zandbak

Kleine kinderen doe je een groot plezier met een zandbak, waar ze lekker in kunnen scheppen en graven. Peuters vinden het prettig om met hun vingers in het zand te woelen. Het is ook goed voor hun ontwikkeling.

Jonge kinderen stoppen van alles in hun mond. Dat kan dus ook een hap zand zijn. Om te voorkomen dat je kind ziek wordt van bijvoorbeeld vogelpoep in het zand, kun je de zandbak na gebruik afdekken. En het is goed om regelmatig het zand te verversen.

Spelen in de buurt

Oudere peuters kunnen eindeloos op hun loopfiets of driewieler fietsen. Ook voetballen op bijvoorbeeld een pleintje is leuk. Verstoppertje spelen is ook altijd een succes, vooral als jij meedoet.
Is er bij jullie een speeltuin in de buurt? Peuters rennen en klimmen graag. Een schommel en een klimrek doen het meestal erg goed.

Klimmen en klauteren

Vanaf een jaar of 3 gaat het klimmen en klauteren steeds makkelijker. Je kind leert in bomen klimmen en kan ladders gebruiken. Je kind gaat steeds beter klimmen. Hoe het gaat ligt ook aan wat je kind durft. Het ene kind durft meer dan het andere. Een kind dat moeilijk klimt, kan bang of onzeker worden. Als ouder kun je je kind steunen door bijvoorbeeld wat vaker naar speeltuinen te gaan waar leuke klimtoestellen staan. Het kan helpen als je je kind een beetje aanmoedigt. Niet ieder kind vindt klimmen leuk, en dat hoeft natuurlijk ook niet. Er zijn genoeg andere manieren om te bewegen.

Veilig klimmen is belangrijk. Tot een jaar of vijf kun je je kind beter nog in de gaten houden, zodat het geen gevaarlijke dingen doet. Maar je kind heeft ook de kans nodig om zelf dingen uit te proberen. Zorg daarom voor een veilige omgeving met een zachte ondergrond. Probeer zelf niet angstig te reageren, want daar kan je kind van schrikken. Oudere kinderen weten vaak al goed wat ze kunnen.