Leren zwemmen

Kleine kinderen vinden het vaak heerlijk om in het water te zijn. In de meeste zwembaden zijn speciale uren voor ouders met baby’s en peuters. Samen in het water spelen is leuk. Het maakt je kind vrij in het water, en het is goed voor de spieren en de conditie.

Leren zwemmen

Peuterzwemmen

Veel zwembaden bieden peuterzwemmen aan in kleine groepjes voor kinderen tussen twee en vijf jaar. Verwacht dan niet dat je kind al leert zwemmen; daar is het lichamelijk nog niet aan toe. Vanaf vier of vijf jaar kunnen kinderen op zwemles voor het Zwem-ABC. Op Veiligheid.nl lees je meer over zwemles.

Watervrees

Er zijn kinderen die heel bang zijn in het water. Als jouw peuter last heeft van watervrees, kun je beter nog een paar maanden wachten met peuterzwemmen. Als je toch doorzet, kan het zijn dat de angst alleen maar groter wordt. Probeer je peuter te helpen om minder bang te zijn voor water. Je kunt je kind laten spelen met water in een bakje of in bad. Daarna kun je samen met je peuter spelen in een ondiep zwembad. Doe dat niet in een groep, maar op je eigen tempo samen met je gezin.

Veilig zwemmen met peuters

Doe je peuter altijd zwemvleugels aan. Dat zijn opblaasbare bandjes die je om de armen van kind doet. Verlies je kind geen moment uit het oog, ook niet als het zwemvleugels draagt. Let ook heel goed op als je kind een zwemband draagt. Je kind kan daar gemakkelijk uitschieten of voorover kantelen waardoor het gezicht onder water komt. Bedenk ook dat kinderen zelfs in kleine laag water kunnen verdrinken. Kijk voor meer informatie over veilige hulpmiddelen bij het zwemmen op Veiligheid.nl.

Wanneer is zwemmen niet mogelijk?

Als je kind last heeft van een loopoor is het belangrijk om niet te gaan zwemmen. Bij een loopoor zit er een gaatje in het trommelvlies. Als je kind last heeft van een loopoor, controleert de huisarts het trommelvlies na twee weken. Je kind mag weer zwemmen zodra het trommelvlies gesloten is.

Checklist veiligheid rond water

Wil je weten hoe veilig je kind is in de buurt van water? Vul dan de online checklist in op Kinderveiligheid.nl.