Zo leer je jouw kind om te leren
Of het nu gaat om topografie, Franse woordjes of een heel hoofdstuk over de Middeleeuwen, het kost tijd en moeite om nieuwe informatie in je hoofd te krijgen. Wist je dat mensen verschillende manieren hebben waarop ze iets leren? Bij de een komt informatie het beste binnen door te lezen, bij de ander door iets te luisteren. Het is fijn om te weten wat voor jou de beste manier is om te leren. En dat geldt ook voor je kinderen. In dit artikel vertellen we je hoe je jouw kind kan helpen leren.
1. Ontdek de leervoorkeur van je kind
Kinderen leren (net als volwassenen) op verschillende manieren: visueel, auditief, kinesthetisch, of een combinatie daarvan.
- Visueel leren
Sommige kinderen leren het beste door te kijken. Ze begrijpen dingen beter als ze plaatjes of kleuren zien. Bij kinderen die visuele leerlingen zijn, kunnen plaatjes en kleuren ze helpen om dingen te onthouden.
- Auditief leren
Anderen leren beter door te luisteren. Deze kinderen begrijpen dingen goed als ze erover praten of als ze naar iemand luisteren die uitleg geeft. Dus als je kind een auditieve leerling is, kan het helpen om dingen hardop te zeggen of naar audioboeken te luisteren.
- Kinesthetisch leren
Sommige kinderen leren het beste door te doen. Ze begrijpen dingen beter als ze het zelf kunnen doen of als ze ermee kunnen spelen. Dus als je kind een kinesthetische leerling is, kunnen activiteiten waarbij ze bewegen en dingen doen hen helpen om te leren.
Het is belangrijk om te begrijpen welke leermethode het beste werkt voor je kind. Let op hoe het informatie verwerkt en onthoudt. Door de leervoorkeur van je kind te begrijpen, kun je leertechnieken toepassen die het meest effectief zijn. Het is ook mogelijk dat je kind een beetje van elk type is. Het helpt om verschillende manieren van leren uit te proberen en te zien wat het beste werkt.
2. Maak leren leuk en interactief
Kinderen leren het beste als ze plezier hebben en betrokken zijn bij het leerproces. Probeer het leren leuk te maken door educatieve spelletjes te spelen en het leren te verbinden met hun interesses. Als je kind moeite heeft met het leren van geschiedenis, kun je bijvoorbeeld samen een 'tijdlijnproject' doen. Schrijf samen op kaartjes of stukjes papier de belangrijkste historische gebeurtenissen of personen op, samen met de jaartallen. Daarna plaats je deze kaartjes op een tijdlijn op de grond, op een groot vel papier of op de muur van de kamer. Door er een soort spel van te maken, leert je kind de lesstof spelenderwijs. Dit maakt het leren niet alleen leuk, maar ook betekenisvol.
3. Gebruik verschillende leertechnieken
Moedig je kind aan om verschillende leertechnieken te gebruiken, zoals het maken van samenvattingen, het kijken van leerzame video's, of het tekenen van mind-maps. Een andere leuke techniek is het gebruik van zogenaamde flashcards. Dat zijn kleine kaartjes waar een vraag of een term aan de ene kant staat, en het antwoord of de uitleg aan de andere kant. Door het herhalen en testen van kennis, kan je kind informatie steeds beter onthouden.
Door af te wisselen tussen verschillende leermethoden, blijft het leren interessant en stimulerend voor je kind.
4. Creëer een geschikte leeromgeving
Een rustige en georganiseerde leeromgeving helpt ook bij het leren. Zorg ervoor dat je kind een comfortabele plek heeft om te leren, vrij van afleidingen zoals televisie of mobiele telefoons. Moedig regelmatige pauzes aan en zorg voor voldoende licht en ventilatie in de ruimte. Door een prettige leeromgeving te creëren, help je je kind zich te concentreren en productief te zijn tijdens het leren.
5. Wees een ondersteunende coach
Als ouder ben je een belangrijke coach en mentor voor je kind. Hoe positiever jij bent, hoe meer vertrouwen je kind krijgt in zijn of haar eigen kunnen. Moedig je kind dus aan, geef complimenten en help je kind bij het stellen van realistische doelen. Bied ondersteuning en begeleiding wanneer dat nodig is, maar vermijd het om het werk van je kind over te nemen. Laat het zelfstandig problemen oplossen en verantwoordelijkheid nemen voor zijn of haar eigen leerproces.
Door rekening te houden met de unieke leerstijl van je kind, help je het om succesvol en uiteindelijk zelfstandig te leren. Onthoud dat leren een avontuur is en dat het best leuk mag zijn.