Een week zonder suiker

Een week zonder suiker

Heb je wel eens gehoord van de Nationale Suiker Challenge? Het is een initiatief van het Diabetes Fonds om mensen bewust te maken van de risico’s van suiker. Zou jullie gezin een week lang geen suiker kunnen eten? 


We weten best dat het niet goed is

Suiker is lekker. De meeste mensen zullen het daarmee eens zijn. Ons lichaam heeft suikers ook nodig omdat deze, net als andere koolhydraten, omgezet worden in energie. En energie heb je nodig om fit te blijven. Maar wanneer we meer energie produceren dan dat we verbruiken, slaat het lichaam dit op als reservevoorraad. In de praktijk betekent dat vet en dus overgewicht. Teveel suiker is dus ongezond. Ook dat weten de meeste mensen wel. De verleiding om toch veel suiker te eten, blijft echter voor jong en oud ontzettend groot. Het feit dat diverse soorten suikers ook in veel producten ‘verborgen’ zijn, maakt het niet makkelijker. Verborgen suikers zijn suikers die een andere naam hebben, maar feitelijk gewoon suikers zijn. Denk bijvoorbeeld aan glucosestroop, fructose of maltose. Ze worden vaak toegevoegd aan producten waarvan je het niet zou verwachten zoals ketchup, soepen en sauzen of kaas. Door alert te zijn op wat je eet, kun je veel verborgen suikers vermijden. Bedenk dat het nooit te laat is om een stap te zetten in de richting van een gezonder leven.


Samen gaat het makkelijker

Met de Nationale Suiker Challenge wil het Diabetes Fonds mensen uitdagen om één week hun suikerinname drastisch te verlagen. Dat betekent een week lang geen taart en koekjes, geen zoete snacks of toetjes, geen sap of frisdrank of andere producten waar suikers in verwerkt zijn. Je gedrag veranderen is echter moeilijk en het gaat een stuk beter wanneer je het samen met anderen kunt doen. Daarom is de Suiker Challenge ontzettend geschikt om samen met het hele gezin te doen. Door als team samen te werken, elkaar te motiveren en te ondersteunen op lastige momenten is het makkelijker om vol te houden en verleidingen te weerstaan.


Suiker is verslavend

Kinderen zullen het hun ouders meestal niet in dank afnemen wanneer de ‘suikerkraan’ ineens wordt dichtgedraaid. We zijn zó gewend aan zoetigheid dat voedsel zonder suiker een stuk minder lekker lijkt. Daarnaast heeft suiker een soort verslavende werking; het activeert net als drugs, vet, maar ook mooie muziek of sporten, het beloningscentrum in je hersenen. Het zorgt voor afgifte van de stof dopamine, dat een prettig gevoel geeft. Hoewel het officieel geen verslavend middel is, kun je de eerste suikervrije dagen toch last krijgen van hoofdpijn of gebrek aan concentratie. 
 

Uiteindelijk alleen maar voordelen

Maar snel daarna merk je dat je energie veel beter verdeeld is over de dag. Minder ups en downs. Ook darmklachten verminderen en zonder suikers slaap je een stuk beter. Op de lange termijn zorgt een levensstijl met minder suiker ook dat je sneller gewicht verliest en de kans op Diabetes vele malen kleiner wordt. Maar zelfs wanneer jullie het maar 1 weekje doen, zul je dus al verschil merken. Ineens merk je hoe ongelooflijk zoet bijna alles is. Het wordt dus makkelijker om bewust te kiezen voor suikerrijk of suikerarm voedsel. Gaan jullie de challenge aan?