De zomervakantie: tips en activiteitenboek voor gezinnen aangeboden door Karakter

Karakter vakantieboek

De zomervakantie: tips en activiteitenboek voor gezinnen

De zomervakantie komt eraan. Leuk? Zeker, maar er zijn ook ouders die er toch ook wel tegenop zien: de kinderen zes weken thuis; de structuur van school die wegvalt; de rit naar de vakantiebestemming; het slaaptekort op de camping.

Gelukkig zijn er veel mogelijkheden en tips om er een mooie zomervakantie van te maken. Onze behandelaren delen ze graag met u. Ook is er door behandelaren een activiteitenboek gemaakt: deze vindt u onderaan de pagina.

1. Handhaaf zowel thuis als elders zoveel mogelijk de normale dagstructuur. Houd vaste momenten voor eten, slapen, enzovoort. Ook op de camping.

2. Betrek uw kind(eren) regelmatig bij het voorbereiden en plannen, voor zowel de periode thuis als het verblijf elders. Spreek de avond van tevoren of ’s ochtends de dag door: dat geeft rust.

3. Gaat u met uw kind een dagje naar een pretpark of dierentuin? Daar kunnen heel veel prikkels zijn. Uw kind kan het daardoor moeilijk vinden om te kiezen wat het allemaal wil zien en meemaken. Om het makkelijker te maken kunt u de dag van tevoren samen de plattegrond van het pretpark of de dierentuin bekijken. Jullie kunnen dan samen besluiten welke route jullie nemen en wat jullie allemaal op die dag gaan doen. Dat geeft overzicht en rust.

4. Wissel actieve dagen af met rustige, bijvoorbeeld een dag naar het strand met een dagje rustig thuis.

5. Zorg ook goed voor uzelf, laat bijvoorbeeld uw kinderen af en toe een paar dagen logeren. Bekijk wat uw familie/vrienden voor u kunnen doen.

6. Lange vakantiereis? Neem reisspelletjes en luistercd’s mee voor in de auto. Laat de kinderen wat meer op een scherm, wees mild voor uzelf. Een rustige autorit is voor iedereen wat waard.

7. Zoek een kleine, overzichtelijke camping. Maak afspraken op de camping waar de kinderen wel en niet mogen spelen.

8. Denk na of u de computer juist wel of niet meeneemt, een laptop biedt soms uitkomst. Maak afspraken over computertijd: wanneer en hoelang.

9. Indien mogelijk: splits de taken met uw partner op, spreek af wie met welk kind een activiteit doet.

10. Neem (strip)boeken/kleurboeken en dergelijke mee voor regendagen of rustmomenten. Onze behandelaren hebben speciaal voor de zomervakantie een activiteitenboek gemaakt: deze kunt u hieronder downloaden.

Volg deze link voor het artikel en activiteitenboek