Leer je kind kansen pakken

Leer je kind kansen pakken

De start van een nieuw jaar geeft altijd zo'n fris gevoel van nieuwe kansen. En die kansen zijn overal om je heen. De vraag is alleen of je ze ook gaat benutten. Kinderen leven vaak veel meer met de dag en maken zich minder druk om de toekomst. Toch kun je ze nu al leren kansen in het leven te herkennen en te benutten.
 

Is het glas halfleeg of halfvol?

Het is een bekend gezegde maar ook een leuke test om met een kind te doen. Vul een glas precies tot de helft met melk (of iets anders dat een zichtbaar kleurtje heeft) en vraag je kind of het glas nu halfvol is of half leeg. Het antwoord geeft je enig inzicht in de manier waarop je kind de wereld bekijkt. Zorgelijk of zorgeloos. Praat er samen eens over en dat je op die manier eigenlijk naar heel veel dingen kunt kijken. Kansen herkennen kan alleen wanneer je situaties op een positieve manier benadert. 
 

Durven falen om te winnen

Wat je ook wilt bereiken, één ding is zeker: zolang je erop gaat wachten, weet je zeker dat er niks verandert. Ook je kinderen moeten dus leren dat ze zelf in actie moeten komen om hun doel te halen. Als je zoon graag mee wil spelen met een groep kinderen op straat, dan zal hij zelf op die kinderen moeten afstappen om te vragen of hij mee mag doen. En dat vindt een kind vaak eng. Want wat als het niet mag? Maar dat is dus precies het leerpunt: als je altijd bang bent om te falen en daarom niks probeert, kun je dus ook niet ervaren dat het misschien wél lukt. Je moet af en toe het risico durven nemen om te falen om te kunnen winnen.
 

Doelen op de lange termijn

Sommige doelen bereik je niet met één vraag of één keer proberen. Daar moet je langer voor aan de slag. Of je kind nu wil leren fietsen of turnkampioen wil worden; het betekent oefenen, vallen, opstaan en doorgaan. Je kunt je kind helpen vol te houden door niet alleen te focussen op het uiteindelijke doel, maar ook samen de kleine successen te vieren. Laat je kind weten dat het ook al trots mag zijn wanneer ze twee tellen helemaal los fietst. Stapje voor stapje bereik je je doel net zo goed. Het belangrijkste is dat een kind leert om zelf de touwtjes in handen te nemen en zich niet laat tegenhouden door kleine tegenslagen. 
 

Ook anderen helpen

Zoals jij je zoon of dochter  helpt hun doelen te bereiken, zo kan jouw kind ook andere kinderen helpen. Zie je een kind dat iets moeilijk vindt waar jouw kind juist heel goed in is, stimuleer je kind dan om die ander te helpen. Anderen helpen zonder daar iets voor terug te verwachten levert wellicht geen geld op maar wel vriendschap en het fijne gevoel iets voor iemand te kunnen betekenen.
 

Wij wensen iedereen een prachtig 2022 vol kansen, plezier en gezondheid. 

Hulp nodig of vragen?