Sportbedrijf Raalte start Cool 2B Fit voor kinderen

jonegens aan het spelen

Voor kinderen die samen met hun ouders willen werken aan een gezonder gewicht

Sportbedrijf Raalte start leefstijlprogramma Cool 2B Fit voor kinderen

Komend schooljaar start in Raalte het project Cool 2B Fit. Een sportief leefstijlprogramma voor kinderen van 8 tot 13 jaar met overgewicht die zich gezonder, fitter en zelfverzekerder willen voelen. Cool 2B Fit is een samenwerking tussen Sportbedrijf Raalte, kinderfysiotherapeut van Kinder Fysiotherapie Salland, een diëtist van Diëtistengroep NL en een psycholoog van centrum Jeugd en gezin Raalte. Zij begeleiden het hele traject kinderen én hun ouders tijdens hun deelname. Ook wordt er samengewerkt met Jeugdgezondheidszorg van GGD IJsselland en kan het project starten dankzij een opstartsubsidie vanuit Raalte Gezond.

Met Cool 2B Fit werkt het hele gezin op een sportieve en positieve manier aan een gezonde leefstijl. Veel bewegen, deskundige begeleiding, maar bovenal de groep stimuleert elkaar tot net dat stapje extra. Kinderen met overgewicht komen voor het programma in aanmerking. Echter is het geen afvaltraject, maar een leefstijlverandering waarin de ouders een belangrijke rol hebben. Buurtsportcoaches Ingrid Bijker en Kristel Meijer zijn vanuit Sportbedrijf Raalte initiatiefnemers van het project in Raalte. Kristel Meijer: "Je fit, zelfverzekerd en lekker voelen bereik je niet alleen door gezonde voeding of voldoende bewegen. Het is een combinatie van meerdere factoren. Door het volgen van het programma wordt het risico op gezondheidsproblemen verlaagd voor nu en in de toekomst. Het kind gaat zich fitter voelen, heeft een betere conditie en krijgt meer zelfvertrouwen."

Overgewicht in tijden van Corona

Kinderen hebben tijdens de coronacrisis veel thuisgezeten. Sportverenigingen zaten dicht, en ook naar school fietsen zat er niet in. De Oldenzaalse fysiotherapeut Sinette Giesselink, oprichter van het inmiddels landelijke Cool 2B Fit, ziet de gevolgen daarvan. Ze zegt dat kinderen deze coronaperiode een paar kilo zijn aangekomen: "Met ons project willen we aan de hand van drie pijlers: voeding, beweging en gedrag, de kinderen helpen. Het is wetenschappelijk bewezen door de universiteiten in Wageningen en Twente dat het project effectief is op het gebied van gewicht, conditie en het zelfbeeld van het kind." Dit is dan ook voor de projectgroep Cool 2B Fit uit Raalte een goed moment om te beginnen met dit project en zo ook kinderen uit de gemeente Raalte te helpen.

Kind aanmelden
In een groep van acht tot tien deelnemers zullen de kinderen sporten onder begeleiding van een sportinstructeur, daarbij worden er regelmatig ouder- en kinderbijeenkomsten georganiseerd. Het programma duurt een half  jaar. Daarna sporten de kinderen gezamenlijk nog een half jaar verder en zijn er nog 4 follow up momenten. In totaal heeft het hele programma een doorlooptijd van 1,5 jaar. Na de zomervakantie start de wervingscampagne. De ouderbijdrage is mede door subsidies (van o.a. Raalte Gezond) slechts 15 euro per maand. Ouders die hun kind nu al willen aanmelden of vragen hebben over het programma kunnen contact opnemen met Sportbedrijf Raalte. Dit kan per e-mail via cool2bfit@sportbedrijfraalte.nl. Meer informatie over het project staat op www.cool2bfit.nl, via de site kunt u zich ook aanmelden.