Hoe stel ik grenzen bij kinderen zonder de boeman te zijn?

family

Grenzen stellen wil niet zeggen dat je een autoritaire ouder of boeman bent. Juist om de relatie met je kinderen goed te houden, is het handig om heldere grenzen te stellen.

Heb je een tijdje niet zo op de grenzen gelet of is het een keertje niet gelukt? Dat is geen probleem; begin er dan opnieuw mee!

Grenzen en regels geven rust, helderheid en voorspelbaarheid aan ouders en aan kinderen. Vergelijk het maar met lijnen op een sportveld. Toch hebben ouders soms een dubbel gevoel over het opleggen invoeren of hanteren van veel regels en grenzen. Ze zijn bezorgd over het beperken van hun kind, omdat ze de wens hebben hun kind vrij te laten om de wereld te ontdekken of ze zijn bang om op veel weerstand van hun kind te stuiten. Het tegengestelde is echter waar. Hieronder een aantal tips wat je kunt doen om duidelijke grenzen te stellen:

  • Bied je kind alternatieven, zodat het weet wat wél mag: ‘Je mag niet binnen met je rolschaatsen, maar wel buiten op het pleintje.’
  • Introduceer niet teveel nieuwe regels tegelijk. Begin met het belangrijkste of het meest storende. Wees consequent.
  • Ga niet in discussie over een grens of maatregel die van tevoren afgesproken is. Neem afstand en ga zelf even wat anders doen.

Heb je meer handvatten nodig of lukt het niet met bovenstaande tips, donderdag 11 oktober 2018 is er weer een workshop 'leren luisteren', waarin ook het stellen van grenzen aan bod komt.

Aanmelding voor deze workshop kan hier.