Uitgaan

In de puberteit zal je kind misschien voor het eerst uitgaan. Dat stelt jou als ouder voor vragen als: is jouw puber al oud genoeg om uit te gaan? En hoe laat moet hij of zij dan thuis zijn? Ook kan het zijn dat jij je zorgen maakt. Bijvoorbeeld over gehoorschade, of over uitgaansgeweld. Praat met je kind over veilig uitgaan. Welke afspraken maken jullie?

Uitgaan

Vanaf welke leeftijd uitgaan?

Op een gegeven moment willen pubers graag uitgaan. Volgens het CBS gaat een derde tot meer dan de helft van de 15- tot 17-jarigen minstens één keer per maand naar een disco. Daarnaast gaan ze misschien wekelijks naar de kroeg of naar vrienden.
Het is fijn voor pubers als ze jouw vertrouwen hebben in de stappen die ze zetten en de keuzes die ze maken. Het hangt van dit vertrouwen en je eigen opvattingen af op welke leeftijd je het goed vindt dat je kind op stap gaat. Je kunt hier natuurlijk ook eens met andere ouders over praten. Onderling afstemmen wat jullie kinderen wel en niet mogen, kan zeker handig zijn. Dat geeft je kind ook duidelijkheid.

Afspraken over uitgaan en tijden

Als ouder bepaal je zelf vanaf welke leeftijd je kind uit mag gaan en hoe lang.
Normale uitgaanstijden zijn er eigenlijk niet. Veel jongeren gaan vaak eerst bij elkaar thuis zitten en pas later de stad in. Daardoor zijn ze vaak ook laat thuis. Sommige kroegen en discotheken zijn zelfs tot 5.00 of 6.00 uur open.
Maak van tevoren duidelijke afspraken met je kind over hoe laat hij of zij thuis moet komen na het stappen. Het kan een hele onderhandeling worden omdat je kind langer wil gaan. Het is ook goed om van tevoren aan te geven wat de gevolgen zijn als je kind te laat thuiskomt.

Geef daarnaast aan dat je kind:

  • jou moet bellen als het zich ergens niet prettig voelt, en dat het dan snel wordt opgehaald;
  • de telefoon mee moet nemen (en dat die aan moet staan op de trilfunctie!);
  • geld mee moet nemen voor een taxi;
  • altijd moet doorgeven waar hij of zij is;
  • het even moet melden als hij of zij thuis is;
  • niet dronken thuis mag komen;
  • zich tijdens het stappen niet met eventueel onrecht moet bemoeien.

Uitgaan onder de 18 jaar

Veel kroegen en discotheken hebben een deurbeleid. Uitsmijters letten er op dat er geen jongeren onder de 16 of 18 jaar niet binnenkomen. Soms komen ze zelfs onder de 21 jaar niet binnen. Maar pubers van 14 jaar kunnen er al behoorlijk volwassen uitzien. Daarom zouden uitsmijters bij de deur altijd om een legitimatie moeten vragen, maar zo streng is het deurbeleid niet altijd.

Wil je kind al uitgaan maar komt het nergens binnen? De tienerdiscotheek is een discotheek voor jongeren van 12 tot en met 15 jaar. Er wordt niet gedronken en er is goede toezicht en beveiliging.
Als jongeren niet echt uit kunnen gaan omdat ze niet in de stad wonen of omdat ze nog geen 18 zijn, hebben ze soms een eigen hangplek of keet. Bijvoorbeeld een oude caravan die ergens op eigen terrein staat. Dat bedenken en organiseren jongeren zelf. In een keet is er meestal weinig toezicht op de jongeren.

Vervoer en uitgaan

Vraag je pubers met wie ze uitgaan, met wie ze er naartoe gaan en met wie ze thuiskomen. Natuurlijk wil je dat je kind veilig is, zodat je zelf met een gerust gevoel kunt gaan slapen. Spreek af dat je zoon of dochter niet alleen over straat gaat.
Als je puber ver moet fietsen naar de kroeg of discotheek, kun je ervoor kiezen om hem of haar zelf te brengen en weer op te halen. Als je puber met een grote groep meefietst, is het meestal wel veiliger. Eventueel kun je ook een taxi bestellen of geld meegeven voor een taxi.

Als je kind al een rijbewijs heeft, of als een van de vrienden een rijbewijs heeft, is het ook mogelijk om met de auto te gaan. Praat met je kind over de gevolgen van alcohol in het verkeer. Alcohol kan je reactiesnelheid en concentratievermogen verminderen. Hierdoor ga je roekeloos rijden en is de kans groot dat je een ongeluk veroorzaakt. Deze risico’s zijn er ook als je kind op de fiets of met de brommer of scooter gaat.

Alcohol en drugs

In kroegen en discotheken wordt er naast frisdrank ook alcohol geschonken. In principe mogen jongeren vanaf 18 jaar alcohol drinken. Daar moet elke kroeg of discotheek toezicht op houden. Maak duidelijke afspraken over drinken en vertel over de risico’s daarvan.
Praat ook over drugs. Leer je kind dat ze hun drankje altijd in de gaten moet houden om te voorkomen dat anderen er drugs als GHB in doen. In bijna alle discotheken en kroegen is drugsgebruik verboden. Dat wil alleen niet zeggen dat er ook toezicht op is.

Uitgaan en geweld

Het is verstandig om met je kinderen te praten over uitgaansgeweld voordat ze echte ‘stappers’ zijn geworden. Je kunt het bijvoorbeeld hebben over wat je kind doet als in of bij een disco wordt geduwd, gescholden of gevochten. En wat als je wordt beledigd of als anderen aan je lopen te trekken?
Niet te veel alcohol drinken is een van de slimste methoden om een helder hoofd te houden. Dan kom je minder makkelijk in problemen.

Agressiviteit

Met een paar biertjes op is het soms moeilijk om je in te houden. Als je kind makkelijk kwaad wordt, is het goed om hier iets tegen te doen. Er zijn bijvoorbeeld trainingen waarbij je leert om met agressieve gevoelens om te gaan. Daarnaast kun je pubers aanraden om hun frustraties op een andere manier te uiten, bijvoorbeeld in een sport. Je kind is in overtreding als het zelf een ruzie begint, iemand in elkaar slaat of andermans eigendommen vernielt.

Getuige van geweld

Je kunt kinderen vertellen hoe ze met geweld om kunnen gaan als ze het zien gebeuren.

  • Bel 112.
  • Verzamel zo veel mogelijk mensen om je heen.
  • Ga versterking halen en probeer dan pas de dader(s) weg te trekken bij het slachtoffer.
  • Als je zelf niet kunt ingrijpen, kun je misschien wel met je telefoon een foto of een filmpje maken voor de politie.
  • Let goed op het uiterlijk van de daders en onthoud bijzonderheden.

Naderhand kan je kind het best bij het slachtoffer blijven en hem of haar geruststellen. Als de politie komt, kan je kind alles vertellen en zichzelf beschikbaar stellen als getuige.

Slachtoffer van geweld

Als je kind zelf slachtoffer is geworden van geweld, is het belangrijk om aangifte te doen bij de politie. De politie kan dan de daders opsporen. Je kind kan zich voor het verwerken van dit trauma aanmelden bij Slachtofferhulp Nederland. Wat misschien ook helpt, is het volgen van een cursus zelfverdediging.
Ook seksueel geweld kan voorkomen tijdens het uitgaan. Daarbij kan het gaan om seksuele intimidatieaanranding of zelfs verkrachting. Soms gebeurt dat in combinatie met drugs. Als je kind zoiets vreselijks meemaakt, is het belangrijk om aangifte te doen, ook als het zich niet alles nog goed kan herinneren.