Naar verloskundige of gynaecoloog
Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je een verloskundige kiezen en bellen voor een eerste afspraak. Daar heb je geen verwijzing van de huisarts voor nodig. De verloskundige begeleidt je tijdens je zwangerschap, bij de bevalling en in de kraamtijd. Zij houdt in de gaten of de zwangerschap goed verloopt, maar ook hoe het met jou persoonlijk gaat. De verloskundige geeft ook antwoord op al je vragen en legt uit welke veranderingen er komen gaan.
In speciale gevallen, bijvoorbeeld bij een gecompliceerde zwangerschap, kan het nodig zijn dat je onder controle van de gynaecoloog komt. De verloskundige verwijst je dan door.
De eerste afspraak
De eerste afspraak wordt meestal gepland als je tussen de acht en tien weken zwanger bent. Op DeVerloskundige.nl kun je een verloskundige bij jou in de buurt vinden en meer lezen over wat je van haar kunt verwachten.
In ‘Naar de verloskundige of gynaecoloog’ op Allesoverzwanger.nl lees je alles over het eerste bezoek.
Verwijzing naar de gynaecoloog
Als de verloskundige bepaalde problemen of risico’s ontdekt, zal ze je doorsturen naar het ziekenhuis waar de gynaecoloog je verder zal begeleiden. Je krijgt dan een zogenoemde ‘medische indicatie’. Er hoeft dan niet meteen iets ernstigs aan de hand te zijn. De verloskundige doet dit meestal voor de zekerheid. Ook als je zwanger bent van een meerling kom je bij de gynaecoloog terecht.
Vervolgafspraken
In het begin van je zwangerschap heb je elke vier weken een afspraak met de verloskundige. Hoe langer je zwanger bent, hoe vaker je gaat. Het aantal bezoeken hangt ook af van hoe het met je zwangerschap gaat. Lees meer over ‘Controles tijdens je zwangerschap’ op Allesoverzwanger.nl .
Registratie van je gegevens
Voor onderzoek is het belangrijk om medische gegevens te verzamelen rond zwangerschap en geboorte. Met die gegevens kan de zorg voor zwangeren verbeterd worden. Artsen en verloskundigen werken hier daarom aan mee.
De verloskundige zal vragen of je met de registratie van jouw gegevens akkoord gaat. Als je dit niet wilt, heeft dat natuurlijk geen gevolgen voor je behandeling.
Je gegevens worden bewaard op een manier dat jij er niet uit te herkennen bent. Je kunt altijd vragen om inzage in je geregistreerde gegevens. Meer informatie hierover vind je op Rijksoverheid.nl.