Sociaal-emotionele ontwikkeling
Je kind kan zich goed ontwikkelen als hij zich veilig voelt en goed contact heeft met ouders of verzorgers. Contact is heel fijn voor baby’s. De band die je met je baby voelt, is heel belangrijk. Dit noemen we hechting.
Kennismaken met je baby
Direct na de geboorte zijn veel baby’s een poosje klaarwakker. Dat is al een mooi moment voor een eerste kennismaking. Je baby herkent de stem van zijn moeder en vaak ook die van de andere ouder. Het duurt nog even voordat een baby lacht en met je praat, maar er is al direct communicatie en contact mogelijk!
Je baby herkent jou
Als je baby ongeveer 3 maanden is, draait hij zijn hoofd naar je toe als hij je stem hoort. Als hij je ziet, zal hij lachen en trappelen van plezier. Je baby lacht vooral naar mensen die hij goed kent en herkent ook al anderen.
Als baby’s ongeveer 4 maanden zijn, zijn ze niet graag alleen. Ze kunnen gaan huilen als ze niemand zien. Als baby’s ongeveer 5 maanden zijn, kunnen ze verlegen gaan doen. Ze draaien hun hoofd af van vreemden.
Contact met je baby
Tussen 6 en 9 maanden krijgt je kind door dat het niet één geheel is met zijn ouders. Je baby gaat begrijpen dat jij weg kan gaan. Daarom kan je baby vanaf ongeveer 9 maanden eenkennig worden. Je kind kan ook last krijgen van verlatingsangst en een beetje bang worden voor vreemden. Probeer je baby te laten wennen aan andere mensen terwijl jij hem vasthoudt.
Na de periode van eenkennig zijn maakt je baby steeds duidelijker contact met andere mensen. Hij probeert je aan te raken als hij je ziet. Dat doet hij ook steeds meer bij andere kinderen, bijvoorbeeld op het kinderdagverblijf. Doe veel aanraakspelletjes met je kind, zoals zachtjes kietelen en spelletjes als ‘er komt een muisje aangelopen’. Als je baby veel brabbelt, praat dan terug of praat hem na. Hij zal je weer antwoord geven.
Karakter baby
Sommige baby’s liggen een tijdje rustig te kijken als ze wakker worden en zijn gemakkelijk te troosten. Ze passen zich snel aan. Andere kinderen zijn onvoorspelbaar en reageren telkens anders. Je weet niet wanneer ze gaan slapen en hoe lang ze slapen. Van ieder nieuw gezicht schrikken ze. Ze raken snel van slag als dingen anders gaan, wisselen ze van stemming en huilen ze snel.
Er zijn ook baby’s die langzaam op gang komen. Ze zijn afwachtend, hebben tijd nodig om te wennen. Ze zijn nooit uitbundig of helemaal van slag, hun reacties zijn vaak hetzelfde. Zo heeft ieder kind zijn eigen soort gedrag. Dat noemen we ook wel temperament of karakter.
Omgaan met karakter baby
Misschien zie je bij jouw baby ook een bepaald karakter? Het is belangrijk dat je daar rekening mee houdt. Een makkelijke baby heeft soms extra aandacht en contact nodig. Een baby die snel van slag is en moeilijk went aan nieuwe situaties heeft regelmaat nodig. Je baby weet zo beter wat er komt en kan zich voorbereiden. Een afwachtend kind moet zich niet overvallen voelen. Geef je kind de kans om in het eigen tempo vertrouwd te raken met iemand of iets onbekends.
Met een beetje geduld lukt het wel. Als je ongeduldig bent, sluit je baby zich juist af.