Jeugdgezondheidszorg

Rond het 12e jaar gaat je kind naar het voortgezet onderwijs. Totdat je kind 18 is kun je met al je vragen terecht bij de schoolarts van de Jeugdgezondheidszorg (JGZ). Misschien heb je vragen over gezond eten, opvoeding of over hoe het op school gaat met je kind.

Jeugdgezondheidszorg

De Jeugdgezondheidszorg

Jeugdgezondheidszorg (JGZ) is de preventieve gezondheidszorg voor kinderen en jongeren tussen 0 en 18 jaar. In sommige gemeenten zelfs tot 23 jaar. De JGZ volgt samen met jou de ontwikkeling van jouw kind. In Nederland zijn de gemeenten verantwoordelijk voor deze zorg. Het wisselt per gemeente bij welke organisatie je jeugdgezondheidszorg is ondergebracht: vaak is dit een GGD of een Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Soms zit het bij een wijkteam. Maar dit kan in jouw gemeente anders zijn. Kijk op de website van je gemeente hoe de jeugdgezondheidszorg bij jou geregeld is.

Kijk voor meer informatie over de jeugdgezondheidszorg naar het filmpje op Youtube.com van de GGD.

Afspraken bij de Jeugdgezondheidszorg

In de leeftijd van 12 tot 18 jaar is er op een aantal vaste momenten contact met de jeugdgezondheidszorg. Bijvoorbeeld bij het invullen van een digitale vragenlijst of een voorlichting door de jeugdverpleegkundige in de klas.

Natuurlijk kun je ook altijd zelf een afspraak maken met jeugdgezondheidszorg.

Ouderchat

Heb je een vraag over opvoeden of opgroeien en vind je je antwoord niet hier op de site? Je kunt je vragen over je kind van 0-18 jaar eenvoudig en anoniem stellen aan een jeugdverpleegkundige via de GroeiGids Ouderchat. Deze is in 12 regio’s beschikbaar. De GroeiGids ouderchat is open van ma-vrij van 8.30-17.00 uur en op ma-di en do tot 20.30. Is de ouderchat in jouw regio? Bekijk het in de GroeiGids app of op de website van de Jeugdgezondheidszorg (GGD) in jouw regio.