Wormpjes
Er zijn verschillende soorten wormen waar mensen last van kunnen krijgen, zoals spoelwormen, lintwormen en aarsmaden. Spoelwormen en lintwormen komen zelden voor. Aarsmaden komen het meest voor. Er zijn nog andere soorten wormen, maar die zijn heel zeldzaam.
Aarsmaden
Aarsmaden zijn kleine, witte wormpjes. Als je kind aarsmaden heeft, kun je deze wormpjes zien in de ontlasting. De aarsmaden leven in de darmen en zijn verder onschadelijk.
Kinderen kunnen aarsmaden krijgen doordat ze de eitjes inslikken. Die kunnen bijvoorbeeld in rauwe groente of vlees zitten. Het komt ook vaak voor dat kinderen deze wormpjes krijgen door buiten in de tuin of in de zandbak te spelen. De eitjes zijn zo klein dat je ze niet kunt zien.
Jeuk!
’s Nachts komen de wormpjes via de anus van je kind naar buiten om eitjes te leggen. Dat kan behoorlijk jeuken. Als je kind krabt, kan de huid rond de anus gaan ontsteken. De eitjes blijven bovendien aan de handen zitten, en als kinderen vervolgens hun vingers of duim weer in hun mond steken, besmetten ze zichzelf telkens opnieuw.
Spoelwormen en lintwormen
Lintwormen komen zelden voor. Spoelwormen komen meestal voor in de darmen van honden en katten. Besmetting gaat vaak ongemerkt door het inslikken van de eitjes. De eitjes zitten in hondenpoep, niet afgedekte zandbakken en soms op rauwe, ongewassen groente. Eitjes van de lintworm zitten in rauw vlees zoals filet americain, rauw gehakt en niet goed doorbakken biefstuk.
Als je kind spoelwormen heeft, vind je iets grotere, crèmekleurige wormen in de ontlasting. Witte stukjes lintworm kun je ook in de ontlasting zien.
Worminfecties voorkomen en genezen
Goede hygiëne is belangrijk. Als je onderstaande tips volgt, verdwijnen de aarswormen vanzelf omdat je kind dan geen eitjes meer binnenkrijgt.
- Handen wassen nadat je naar de wc bent geweest, na het buitenspelen en voor het eten.
- Elke dag een schone handdoek ophangen in het toilet.
- Gebruik een nagelborsteltje.
- Knip de nagels van je kind kort af.
- Leg uit dat je kind niet aan de anus mag krabben. Als het toch gebeurt, moet het meteen de handen wassen.
- Gebruik dagelijks aparte washandjes voor het onderlichaam en het bovenlichaam van je kind.
- Laat je kind elke dag schoon ondergoed aantrekken.
- Maak regelmatig de wc-bril, de spoelknop, deurknoppen en speelgoed schoon.
- Was groenten goed en zorg dat het vlees goed doorbakken is.
- Heeft je hond spoelwormen? Koop dan een kuur in de dierenwinkel.
Naar de huisarts?
Als je kind ondanks de hygiënetips de aarswormen niet kwijtraakt, kun je overleggen met je huisarts wat je het best kunt doen. Als je kind spoelwormen of lintwormen heeft, kun je beter meteen even naar de huisarts gaan. Doe als het mogelijk is een worm in een potje en neem dat mee.
Kijk ook eens bij:
- Thuisarts.nl – mijn kind heeft wormen