Onderzoeken tijdens zwangerschap

De verloskundige of gynaecoloog houdt jouw gezondheid en die van je kind goed in de gaten tijdens jullie afspraken. Daarnaast krijg je tijdens de zwangerschap een bloedonderzoek aangeboden. Je kunt ook kiezen voor onderzoeken van de baby in je buik (prenatale screeningen). Bij deze onderzoeken wordt gekeken hoe je kind zich ontwikkelt en of er geen afwijkingen zijn.
Je verloskundige of gynaecoloog vraagt je bij je eerste bezoek of je meer wilt weten over deze onderzoeken. Als je dat wilt, vertelt ze je hier meer over in een uitgebreid gesprek.
Daarna kun je zelf beslissen of je deze onderzoeken wilt.

Onderzoeken tijdens zwangerschap

Bloedonderzoek

Bij het bloedonderzoek wordt onderzocht welke bloedgroep je hebt en of er bijvoorbeeld bepaalde schadelijke antistoffen, bacteriën of virussen in je bloed zitten, die jou of je baby ziek kunnen maken. Bekijk het filmpje over het bloedonderzoek:

13 en 20 weken echo

Iedere zwangere kan kiezen voor een 13 weken– en/of 20 weken echo. Met hulp van de echo’s wordt onderzocht of de baby in je buik zich goed ontwikkelt. Soms zijn er meer echo’s nodig.

NIPT-test

Je kunt kiezen voor de NIPT (niet-invasieve prenatale test ) als je tijdens de zwangerschap wilt weten of jouw kind het downsyndroom, edwardssyndroom of patausyndroom heeft. Het is een bloedtest bij jou en niet bij je baby. Als je een afwijkende uitslag hebt, kun je kiezen voor vervolgonderzoek. Daarmee kun je zeker weten of jouw kind down-, edwards- of patausyndroom heeft.

Vervolgonderzoek

Vervolgonderzoek kan duidelijkheid geven over de afwijking die je kind misschien heeft. Hierbij kun je denken aan een vlokkentest  of vruchtwaterpunctie. Je beslist zelf of je een vervolgonderzoek wilt. Het is belangrijk om daar goed over na te denken, want wat doe je als je een slechte uitslag krijgt?

Zorgverzekering en onderzoeken tijdens zwangerschap

De kosten voor verloskundige zorg, de bevalling, kraamzorg en de huisarts zitten in het basispakket en vallen niet onder het eigen risico. Dat geldt ook voor prenatale screeningen. Sommige vervolgonderzoeken gaan wel van je eigen risico af. Dat ligt aan je zorgverzekeraar en je aanvullende pakket, als je dat hebt. Vraag dus altijd aan je zorgverzekeraar welke onderzoeken worden vergoed en welke niet.

Meer over onderzoeken tijdens de zwangerschap