22 weken prik
De 22 weken prik is speciaal bedoeld voor zwangere vrouwen. Deze prik beschermt jou en je baby tegen kinkhoest. Kinkhoest is een ernstige ziekte voor baby’s. Als jij de 22 weken prik haalt in je zwangerschap, is je baby bij de geboorte meteen beschermd tegen kinkhoest. De vaccinatie heet zo, omdat je de 22 weken prik afspraak kunt maken vanaf 22 weken zwangerschap.
Wat is kinkhoest?
Kinkhoest is een heel besmettelijke ziekte van neus, keel en longen. De oorzaak is een bacterie. De bacterie maakt een gifstof aan, waardoor je hoestbuien krijgt. Daar kun je maanden last van hebben. Kinkhoest wordt dan ook wel de ‘100 dagen hoest’ genoemd. Kinkhoest is gevaarlijk voor kinderen die jonger zijn dan 1 jaar. Baby’s kunnen het erg benauwd krijgen als ze kinkhoest hebben. Eén van de drie baby’s met kinkhoest krijgt een longontsteking. Soms stoppen baby’s met ademen. Er kan schade aan hun hersenen ontstaan en baby’s kunnen er zelfs aan doodgaan. Elk jaar worden er zo’n 170 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis.
Hoe bescherm je je pasgeboren baby tegen kinkhoest?
De vaccinatie tegen kinkhoest zit voor kinderen in het Rijksvaccinatieprogramma. Baby’s worden dus ingeënt tegen kinkhoest. Maar dat kan pas als ze 2 maanden oud zijn. Dat betekent dat ze de eerste maanden na de geboorte nog niet beschermd zijn tegen kinkhoest.
Als jij je tijdens je zwangerschap laat vaccineren tegen kinkhoest, is je baby vanaf de eerste dag beschermd tegen de ziekte. De kans is dan veel kleiner dat je baby kinkhoest krijgt en daar erg ziek van wordt.
Na de vaccinatie maak jij antistoffen aan. Die komen via de navelstreng ook bij je ongeboren baby terecht. Zo krijgt je baby genoeg antistoffen voor de eerste maanden van zijn leven. Tot hij zelf een vaccinatie krijgt. Bovendien beschermt de prik niet alleen je baby, maar ook jezelf. Zo kun jij ook geen kinkhoest krijgen en anderen ook niet besmetten.
De 22 weken prik afspraak
Je kunt de vaccinatie halen vanaf de 22e week in je zwangerschap tot aan de bevalling. Doe het liefst zo snel mogelijk na de 22e week. Dan is je baby ook beschermd als hij te vroeg wordt geboren. Als je de prik minstens twee weken voor de geboorte hebt gehaald, is je baby waarschijnlijk voldoende beschermd.
Je maakt de 22 weken prik afspraak bij de GGD op Rijksvaccinatieprogramma.nl. Hier vul je de cijfers van je postcode in. Je ziet dan waar je een afspraak kunt maken voor de 22 weken prik. Dat kan telefonisch of via een website. Je krijgt de prik op het consultatiebureau van de Jeugdgezondheidszorg.
Bijwerkingen van de prik
Zoals bij alle inentingen kun je wel bijwerkingen krijgen. Je kunt bijvoorbeeld hangerig worden of hoofdpijn krijgen. De plek waar is geprikt op je arm kan wat rood zijn en je kunt last hebben van een dikke of pijnlijke arm. Deze bijwerkingen zijn meestal vrij mild en gaan vanzelf weer over. Ernstige bijwerkingen, zoals een heftige allergische reactie, komen zelden voor. Op de site van Bijwerkingencentrum Lareb kun je meer lezen over bijwerkingen van vaccinaties en medicijnen.
Een prik minder voor je baby
Als jij de 22 wekenprik hebt gehad, heeft je baby een prik minder nodig. Je baby krijgt de eerste prikken als hij 3 maanden oud is. Heb jij geen 22 weken prik gehaald tijdens je zwangerschap? Dan krijgt je baby als hij 2 maanden is een extra vaccinatie.
Meer over de 22 weken prik
Je leest meer over de 22 weken prik op Rijksvaccinatieprogramma.nl en meer over een kind met kinkhoest op Thuisarts.nl. Hier vind je ook een filmpje waarin een moeder vertelt wat er gebeurde toen haar baby kinkhoest kreeg.