Omrollen en kruipen
Baby’s gaan als ze ongeveer een half jaar zijn, makkelijker bewegen. Je baby gaat omrollen als hij het hoofd kan optillen terwijl hij op zijn buik ligt én zijn spieren sterk genoeg zijn. Sommige baby’s doen dit al als ze 4 maanden zijn, maar de meeste baby’s kunnen omrollen als ze ongeveer 6 maanden zijn. Kruipen komt daar vaak snel achteraan. Veel baby’s beginnen uit zichzelf met kruipen, maar er zijn ook baby’s die de kruipfase overslaan.
Opletten met omrollen
Je weet niet wanneer je baby zich voor het eerst omrolt. Laat hem dus nooit alleen op de commode of ander hoog meubel liggen. Als je even bij je baby weg moet, leg hem dan altijd veilig in de box of in het ledikant. En als dat niet kan, op een speelkleed op de vloer.
Rollen van buik naar rug
De meeste baby’s rollen eerst vanuit buikligging naar hun rug. Dat gaat in het begin gewoon per ongeluk als ze op hun buik liggen te spelen. Andersom, van rug naar buik, kost veel meer kracht. Maar misschien rolt jouw baby toch eerst van rug naar buik. Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo.
Omrollen is belangrijk
Voordat baby’s kunnen kruipen of tijgeren, rollen ze vaak de hele kamer door om ergens te komen. Baby’s die niet zijn gaan rollen, gaan vaak ook niet kruipen. Zij worden bilschuivers. Om straks makkelijk te leren lopen, is het fijn als je baby eerst kruipt. Je kunt je baby helpen bij het leren omrollen en met hem oefenen.
Je baby leren omrollen
Om te kunnen omrollen, moeten de nek- en bovenlijfspieren van je baby sterk genoeg zijn. Je kunt je baby helpen om zijn spieren te oefenen.
- Leg je baby vanaf de geboorte minimaal drie keer per dag even op zijn buik. Zo stimuleer je hem om te gaan bewegen.
- Vindt je baby het fijn om op zijn buik te liggen en te spelen, dan kun je hem aanmoedigen om om te gaan rollen. Beweeg een speelgoedje náást je baby. Hij wil dan die kant op en probeert te rollen. De kracht in zijn armspieren zal ook sterker worden.
- Maakt je baby de rolbeweging niet vanzelf? Dan kun je hem een handje helpen. Leg je baby op de linkerzij, met de linkerarm gestrekt omhoog. Zo ligt die niet in de weg als je baby gaat rollen. Trek nu zachtjes aan de rechterarm, zodat je baby omrolt. Doe dit een paar keer, zodat je baby de beweging gaat herkennen. Uiteindelijk gaat hij zelf proberen te rollen.
- Blijf het rollen samen oefenen als je baby het niet zelf blijft doen tot hij gaat kruipen.
Eerste kruipbewegingen
Baby’s die op hun buik liggen, gaan vaak eerst achteruit en later pas vooruit. Ze zetten zich eerst met hun handen af waardoor ze achteruit gaan. Daarna gaan ze meestal eerst tijgeren: vooruit bewegen met hun lijf tegen de grond. Weer even later merken ze dat het gemakkelijker gaat als ze hun billen en buik omhoog doen. Er zijn baby’s die niet kruipen, maar ‘bilschuiven’. Dan komen ze vooruit op hun billen, waarbij ze zich afzetten met één been of allebei de benen.
Kruipen aanmoedigen
Als je je baby regelmatig even op zijn buik legt, ontdekt hij het kruipen meestal vanzelf. Het is prettig wanneer hij de ruimte heeft om te bewegen. Ziet hij spannende dingen waar hij nog niet bij kan, dan wordt hij aangemoedigd om erheen te kruipen. Gaat je kind op handen en voeten staan, dan is dat ook een mooie oefening. Je kunt naast je baby gaan zitten en hem aansporen naar je toe te komen.
Als je baby kan kruipen, gaat hij of zij zelf op onderzoek uit. Dan is het belangrijk om je huis veilig te maken en stopcontacten op lage plekken te beveiligen.
Lees ook op Kinderveiligheid.nl waar je nu rekening mee moet houden.
Zorgen ontwikkeling baby
Is je baby ouder dan 6 maanden en maak je je zorgen over zijn ontwikkeling? Bespreek dit dan op het consultatiebureau van de Jeugdgezondheidszorg.