Kwijlen

De eerste twee levensjaren kwijlen bijna alle kinderen. Dat wil zeggen dat er speeksel uit hun mond loopt. Als dat bij jouw kind ook gebeurt, is dat dus helemaal niet raar.

Kwijlen

Waardoor kwijlt je peuter?

Als je kind tanden krijgt, kan dat de oorzaak zijn van het kwijlen. Door de doorkomende tanden en kiezen maken kinderen meer speeksel aan. Dit is normaal en het kwijlen verdwijnt later weer. Verder kwijlen kinderen vaak meer als ze nieuwe dingen leren, zoals los lopen of blokjes stapelen.

Ook kunnen kinderen kwijlen wanneer ze verkouden zijn. Of als de amandelen te groot zijn en ze daardoor niet makkelijk door de neus kunnen ademen. Hun mond staat dan vaak open en ze kunnen het speeksel minder makkelijk wegslikken. Bij sommige kinderen is het een gewoonte geworden om de mond open te houden. Dus ook als de verkoudheid over is of de amandelen weer zijn geslonken.

Wat kun je doen aan kwijlen?

Bekijk eerst waardoor het kwijlen ontstaat: komt het door doorkomende tanden, een verkoudheid of vergrote amandelen? Bij vergrote amandelen kan je kind niet goed door de neus ademen. Daarnaast merk je misschien dat het minder goed hoort, last heeft van de oren of ‘s nachts snurkt. In dat geval is het verstandig met de jeugdarts of de huisarts te overleggen.

Oefeningen tegen kwijlen

Staat de mond van je kind bijna altijd open? Dan kun je proberen met spelletjes de spieren rondom de mond sterker te maken, waardoor je kind de mond makkelijker gesloten kan houden. Dat kun je bijvoorbeeld doen door samen voor de spiegel allerlei dingen met je mond en tong te doen, zoals gapen en je lippen aflikken. Laat je kind op stevig voedsel kauwen en met een rietje drinken. Als je kind nog een fles of beker met speen gebruikt of veel de fopspeen in heeft, is het goed om dit af te gaan wennen.

De  Jeugdgezondheidszorg of een logopedist kan je advies geven over oefeningen tegen kwijlen.