Over ons

fam

Wat is het Centrum voor Jeugd en Gezin?

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Raalte is dé plek waar (aanstaande) ouders, opvoeders en jongeren terecht kunnen voor advies of ondersteuning bij vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid.

Hier kun je elkaar ontmoeten, ervaringen delen, maar ook gewoon antwoord krijgen op vragen die je hebt. Of samen met het CJG zoeken naar de ondersteuning die nodig is bij de oplossing van een lastige opgroei- of opvoedsituatie.

Samenwerking

In het CJG werken we samen om ouders en hun kinderen goed op weg te helpen. Mensen met kennis van jeugdgezondheidszorg (GGD), maatschappelijk werk (De Kern), licht (verstandelijke) beperkingen (MEE) en geestelijke gezondheidszorg werken nauw samen met de consulenten jeugd van het gemeentelijke toegangsteam in één CJG team. Zij werken samen met ouders en jongeren, scholen, peuterspeelzalen, kinderopvang, kraamzorg, verloskunde, huisartsen, leerplicht én vakmensen uit de jeugdzorg, geestelijke gezondheidszorg en het welzijnswerk.

Het CJG werkt met een integrale aanpak; we kijken naar het hele gezin en naar alle leefgebieden.

Eigen kracht

‘Eigen kracht’ is ons uitgangspunt. Dat betekent dat we bespreken wat je als ouder/opvoeder zelf, eventueel samen met jouw eigen omgeving, kan doen om de vraag of het probleem op te lossen. Daarna kijken we welke ondersteuning van een professional daarbij eventueel nodig is.

Wat kun je doen als je vragen of zorgen hebt?

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag telefonisch te bereiken tussen 9.00 uur en 17.00 uur. Je krijgt dan een medewerker van het CJG aan de telefoon waar je je vragen kunt stellen over opvoeden, opgroeien en gezondheid. Ook wanneer je als jongere zelf vragen hebt, kun je contact met ons opnemen. Mocht je mailen prettiger vinden, dan is dat natuurlijk ook mogelijk. Wij doen ons best om binnen twee dagen een reactie te geven.

Het CJG heeft aanmeldspreekuren waar ouders, opvoeders en jongeren met vragen en/of zorgen terecht kunnen. Het aanmeldspreekuur is elke dinsdag en donderdag tussen 9 uur en 10 uur. Het aanmeldspreekuur is alleen op afspraak. Een afspraak voor het aanmeldspreekuur maak je telefonisch of per mail.

Eén gezin, één plan, één regisseur

Als er meer hulpverleners betrokken zijn, krijgt het gezin één aanspreekpunt: we noemen dat de regisseur. Als ouder/opvoeder blijf je verantwoordelijk voor de aanpak van de problemen. Natuurlijk kan je hierbij geholpen worden door iemand uit de omgeving of, zo nodig, door een professional.

Hulp nodig of vragen?