Samenvatting CJG online 24-04-2020

Home

Positief opvoeden in Corona tijd.

Leuk gezegd maar hoe dan?

De huidige thuissituatie zorgt voor veel vragen bij veel ouders en kinderen. Hoe ga je hier als ouder mee om?

Voor kinderen is ook alles anders, geen school, niet afspreken met vriendjes en vriendinnetje, maar de hele dag thuis of in de tuin (als je die hebt), vaak je handen wassen en die 1 ½ meter afstand…. Praat er met je kind over en check of ze snappen wat Corona is. Er zijn veel filmpjes op internet te vinden waarin de Coronacrisis wordt uitgelegd in begrijpbare taal voor kinderen.

Gelukkig mogen de basisschool leerlingen na de mei vakantie weer naar school. Fijn voor de kinderen maar ook fijn voor de ouders.

Afspraken maken met elkaar in deze tijd

Kinderen vinden het leuk om mee te denken met hun ouders en komen vaak met onverwachte oplossingen. Betrek kinderen (goed mogelijk vanaf groep 3) bij de nieuwe situatie en het maken van afspraken.

Kinderen voorbereiden is belangrijk. Dit kun je doen door in de avond te benoemen hoe de dag erna er uit ziet. Bijvoorbeeld: Mama moet morgen vroeg werken, weet je nog? Wat ga jij dan als eerste doen? Help je kind op weg. Ga er niet automatisch vanuit dat je kind snapt wat het moet doen en hoe ze dat moeten doen. Maak het inzichtelijk in bijv. een weekschema wanneer jullie bijv. een stukje gaan fietsen of ergens een ijsje gaan halen. Dan weten kinderen waar ze aan toe zijn.

Het woordje ‘niet’

We hebben uitleg gegeven over het woordje NIET. Hoe vaak hoor je jezelf wel niet zeggen: ‘Niet zo zeuren, niet doen, niet zo schreeuwen’.

Kinderen hebben baadt bij als je iets, een opdracht, instructie op een positief geformuleerde manier zegt zoals: Rustig lopen in de winkel (ipv niet rennen)

Aardig zijn voor elkaar (niet zo ruzie maken). Kinderen, en dan met name jonge, kunnen ontkenningen niet zo goed omzetten in gedrag wat van hun gewenst wordt.

Dit was ook de opdracht die je van ons kreeg. Kijk eens hoe vaak je Niet zegt en hoe je dat positief kan herformuleren.

Volgende week

Volgende week gaan we op dit onderwerp door maar we gaan het ook hebben over het hanteren van (kleine) conflicten tussen kinderen onderling. De titel van volgende week is: Help, ze vliegen elkaar in de haren!

Hopelijk zien we jullie donderdag 30 mei 2020 weer om 20.30 uur via deze link met de bijbehorende Meeting ID: 843 2615 3145

Bij jou in de buurt

CJG Raalte gesloten
25 december 2020