Samenvatting CJG online 16-04-2020

Gezinsmanagement in crisistijd

Positief opvoeden in Corona tijd.

Leuk gezegd maar hoe dan?

De huidige thuissituatie zorgt voor veel vragen bij veel ouders en kinderen. Hoe ga je hier als ouder mee om?

Voor kinderen is ook alles anders, geen school, niet afspreken met vriendjes en vriendinnetje, maar de hele dag thuis of in de tuin (als je die hebt), vaak je handen wassen en die 1 ½ meter afstand…. Praat er met je kind over en check of ze snappen wat Corona is. Er zijn veel filmpjes op internet te vinden waarin de Coronacrisis wordt uitgelegd in begrijpbare taal voor kinderen.

Houd er rekening mee dat van de plannen die je voor een dag gemaakt hebt, soms niet alles uitkomt. Dat is niet erg. Zonder Corona liep het ook wel eens anders dan je van plan was. Kortom heb realistiche verwachtingen, wees flexibel en mild voor jezelf, maar wees wel duidelijk naar de kinderen.

Contact met anderen

Contact met anderen is belangrijk en voor veel mensen en kinderen essentieel.

Kinderen kan je met behulp van de video’s op internet uitleggen wat het virus inhoudt en wat je nog wel aan contact kan onderhouden, bijvoorbeeld zwaaien naar oma vanaf de tuin of door het raam en videobellen met elkaar.

Een tip die zorgt voor duidelijkheid is op een een vast moment videobellen met familie of vriendjes, bijvoorbeeld elke dinsdag na het eten. Zet dit ook in in het weekschema van je kind, zodat het kind weet wanneer er wat gebeurt.

Afspraken maken met elkaar in deze tijd

Kinderen vinden het leuk om mee te denken met hun ouders en komen vaak met onverwachte oplossingen. Betrek kinderen (goed mogelijk vanaf groep 3) bij de nieuwe situatie en het maken van afspraken.

Kinderen voorbereiden is belangrijk. Dit kun je doen door in de avond te benoemen hoe de dag erna er uit ziet. Bijvoorbeeld: Mama moet morgen vroeg werken, weet je nog? Wat ga jij dan als eerste doen? Help je kind op weg. Ga er niet automatisch vanuit dat je kind snapt wat het moet doen en hoe ze dat moeten doen.

Een afspraak in de vorm van een regel.

Maak regels in huis die positief geformuleerd zijn. Dit betekent dat je het gewenste gedrag wat je wilt zien omschrijft, zoals: rustig lopen in huis ( ipv niet rennen)

Gebruik thuis niet meer dan 4 regels, zo houden kinderen overzicht.

Bijvoorbeeld 2 regels van huishoudelijke aard zoals: bord en beker in de vaatwasser zetten en 2 regels gericht op gedrag: Praat op een rustige toon ( ipv niet schreeuwen)

Volgende week gaan we verder in op dit onderwerp. Hopelijk zien we jullie dan weer om 20.30 uur.

Bij jou in de buurt