Samenvatting CJG online 14-05-2020 emoties en gedrag

angrygirl

VGisteren hebben we het gehad over emoties en gedrag. In dit artikel vind je een samenvatting terug van de inhoud van de online workshop.

Wat is een emotie?

Een emotie is een subjectieve beleving of een gevoel dat door een bepaalde situatie wordt opgeroepen. Dat gaat samen met lichamelijke en fysiologische reactie en zorgt voor een reactie in je gedrag. Bijvoorbeeld: je bent ooit gebeten door een hond. Wanneer je een hond ziet of hoort verstijf je en vlucht je misschien.

Emoties hebben een functie, angst zorgt ervoor dat je kunt vluchten als er gevaar is, boosheid kan maken dat je voor jezelf opkomt als iemand over je grenzen gaat en met verdriet verwerk je ervaringen. Emoties zien we bij kinderen de hele dag door en ze komen veelal naar voren in de interactie met anderen bijvoorbeeld broertjes en zusjes.

Er is een direct verband tussen hoe kinderen zich voelen en zich gedragen. Als ze zich goed voelen gedragen ze zich over het algemene goed, maar wat is goed? Geen enkel kind is voor zijn lol vervelend.

Negatief gedrag is vaak een roep om contact, verbinding en hulp. Een kind heeft jou nodig. Een kind loopt ergens in vast en weet geen andere uitweg dan het gedrag dat hij laat zien. Indirect vraagt het kind om jouw aandacht en hulp. Niets mis mee toch?

Hoe ga je om met emoties van je kind?

Een goede start is om de gevoelens bij je kind te accepteren maar in de praktijk doen we vaak het tegenovergestelde: Heb je honger? Nee dat kan niet we hebben net gegeten. Je bent moe? Dat kan niet, je bent net wakker. Vind je het eng, kom op flink zijn. Hiermee neem je de emoties van je kind niet serieus. Dat kan een kind verwarren en boos maken, vast wel herkenbaar.

Hoe kan je dit aanpakken?

Neem de emoties en daarmee je kind serieus, erken ze en laat ze er zijn.

Dus in het voorbeeld van hiervoor over honger: Het is vervelend dat je nog honger hebt, wat zou je nog willen? Je kind: ‘een snoepje’. Ouder: ‘Nee, dat gaan we niet doen. Je mag nog wel een rijstewafel of cracker’. Door ruimte en erkenning te geven aan emoties die boven komen, kun je uitspattingen verminderen.

Maar ook voorkomen is beter dan genezen!

Hoe zorg je ervoor dat je duidelijk bent?

Je verwacht van je kind dat hij/zij meegaat in jouw verwachtingen, maar weet je kind eigenlijk wel wat je van hem/haar verwacht? Zijn de regels en grenzen duidelijk of komen die zomeer uit de lucht vallen? Weet hij wel dat zijn vieze was in de wasmand moet of ga je ervan uit dat hij dat weet en eraan denkt?

Dit is handig om toe te passen bij het aanleren van een nieuwe vaardigheid bijv. aankleden. Wat moet je eerst doen en wat daarna? Laat het je kind eerst zelf proberen en bied aan dat je als ouder hulp kan bieden als een kind dat nodig heeft. Stimuleer een kind wanneer het iets alleen doet, maar geef uit jezelf zo min mogelijk hulp. Prijs je kind voor zijn/haar inzet (proces ipv resultaat).

Instructie geven

Een instructie geven aan je kind kan je het best positief geformuleerd doen, dus zonder het woordje niet. Maak oog contact, tv op pauze, noem de naam van je kind en geef de instructie. Zonder het woordje niet, dus vertel wat je wel wilt zien. Voorkom het roepen van een afstand. Zorg bij jonge kinderen dat de afstand tussen jou en je kind niet groter is dan ongeveer een armlengte. Afhankelijk van de leeftijd kan deze afstand iets groter zijn.

Let op dat als je iets verwacht dat je kind moet doen, je dit niet vragend stelt. Want bij het stellen van een vraag kun je ‘nee’ als antwoord krijgen. Als een ‘nee’prima is voor jou kun je de vraag stellen maar als het sowieso al moet bijv. naar boven gaan dan benoem je wat je wilt of verwacht.

Volgende week donderdag 21 mei 2020 is het Hemelvaartsdag. Het CJG Raalte is deze dag gesloten en deze avond zal er dan ook geen workshop zijn.

De komende weken gaan we bezig met het opzetten van de online workshops Positief opvoeden die we normaliter bij ons in het CJG gebouw aan de Jan van Arkelstraat geven.

Houd onze website en facebook in de gaten voor meer informatie en inschrijven.

 

 

Bij jou in de buurt